Does Irish Law Require Care Assistants to Hold QQI Level 5? No — Here Is What Actually Applies
Regulations 15 and 16 name no qualification and HIQA standards test competency rather than credential. The Level 5 rule is an HSE home support contract term, not care regulation.
Search for the minimum qualification to work as a care assistant in Ireland and nearly every result tells you the same thing: QQI Level 5, usually with Care Skills and Care of the Older Person named as the two required modules. Most of those results are training providers.
There is no legal minimum qualification for care assistants in Irish designated centres. The Level 5 rule those pages describe is real, but it is a contractual term in HSE home support, not a legal requirement in residential care, and the difference decides what you actually have to do.
What the regulations say, and what they conspicuously do not
Designated centres for older people are governed by the Health Act 2007 (Care and Welfare of Residents in Designated Centres for Older People) Regulations 2013. Two regulations deal with staffing and training.
Regulation 15 requires that the number and skill mix of staff is appropriate to the number and assessed needs of the residents, the statement of purpose, and the size and layout of the centre. Number and skill mix. Not qualifications.
Regulation 16 requires the person in charge to ensure that staff have access to appropriate training, that staff are appropriately supervised, and that staff are informed of the Act and any regulations made under it — together with a duty to make the Act, the regulations, relevant HIQA standards and relevant Government or statutory agency guidance available to staff.
That is the whole of Regulation 16. Access to appropriate training. No subject, no level, no award.
Qualifications do appear once, in Schedule 2, which lists the documents to be held for the person in charge and for each member of staff. It requires a vetting disclosure, and then: details and documentary evidence of any relevant qualifications or accredited training of the person.
Read that precisely. The obligation is to evidence what the person holds. It is not an obligation to hold any particular thing. A care assistant with no formal qualification and a complete induction, supervision and training record is not in breach of Schedule 2.
HIQA tests competency, not credential
The second place people look is the National Standards for Residential Care Settings for Older People. Theme 7, the responsive workforce theme, sets four standards: that safe and effective recruitment practices are in place; that staff have the required competencies to manage and deliver person-centred, effective and safe services to all residents; that staff are supported and supervised to carry out their duties; and that training is provided to staff to improve outcomes for all residents.
The words QQI and FETAC do not appear in it. The test is competency.
And the same holds in HIQA own inspection guidance. For Regulations 15 and 16 it sets out what inspectors observe, ask and review: rosters, dependency levels, HR files, mandatory and ongoing training records, induction, supervision records, appraisals and the annual review. No specific qualification is named for care staff anywhere in it. The only named qualification requirements in the guidance relate to the person in charge. Our guide to HIQA inspections and staff training covers what is actually examined.
So where does the Level 5 rule come from?
From the HSE, and only for home support.
The HSE Home Support Authorisation Scheme Service Specifications set out qualification terms for home support workers on HSE contracts. Section 17.2 describes a recommended level — a relevant health skills QQI Level 5 major award, or an equivalent or higher healthcare qualification, or currently undertaking one with a commitment to complete within two years, or an equivalent qualification from another jurisdiction. It then names the two modules that must be included: Care Skills, mandatory, and Care of the Older Person, mandatory.
Section 17.3 then switches verb. It sets out what the HSE requires as a minimum in order to work on the contract, across four staff categories — and the timings are hard. New entrants must complete the two core modules within the first eleven months of first working on the contract, with the full major award inside two years. Unqualified existing staff with more than three years of experience in the last five must obtain the two modules within eleven months.
Every category additionally requires current manual handling and people handling certification including hoist training, current safeguarding and Children First training, infection prevention and control certification, and a satisfactorily completed National Carer Competency Assessment on file, updated annually. The specification adds a line worth quoting to anyone who thinks the assessment is the answer: competency assessment is not a substitute for having the required training and qualifications.
So the two modules are mandatory — for home support workers on an HSE contract, on an eleven-month clock. They are not a legal requirement for a care assistant in a nursing home.
The three-way distinction, set out properly
This is the table worth keeping, because the three columns carry different consequences for non-compliance.
- A named QQI qualification for care assistants in designated centres. Not a legal requirement. Not a HIQA expectation — the standards are competency-based. No contractual term applies.
- Care Skills plus Care of the Older Person. Not a legal requirement and not a HIQA expectation, but mandatory under the HSE home support contract, with an eleven-month deadline.
- The person in charge in a centre for older people. A genuine legal qualification requirement, with a named NFQ level and a date — see below.
- A healthcare assistant on an employment permit. A relevant QQI Level 5 is a permit condition, which is immigration law rather than care regulation.
Two places the law does bite, and one asymmetry nobody writes about
First, the person in charge. Regulation 14 was substantially rewritten with effect from 31 March 2025. It now requires the centre to have both a person in charge and a person able to deputise, caps a person in charge at up to two designated centres, requires not less than three years of experience in a nurse management role in health and social care, and sets a hard qualification deadline: by 31 March 2028, either a post-registration management or leadership certificate in health or a related field at a minimum of NFQ Level 8, or a nursing postgraduate qualification at a minimum of Level 9 including a management or leadership module. There is an exemption for a person already named on the Chief Inspector register, or on statutory leave, on or before 31 March 2025.
Note where that points: Level 8 or Level 9 higher education, not a further education award. Our guide to the person in charge role covers the fitness and training requirements, and should be read alongside the 2025 amendment.
Second, and this is the asymmetry: the disability regulations are worded more strictly than the older-people ones. Regulation 15(1) of the 2013 disability regulations requires the registered provider to ensure that the number, qualifications and skill mix of staff is appropriate. That word is in the disability regulation and absent from the older-people equivalent. Regulation 16(1) there also goes further, requiring access to appropriate training including refresher training, as part of a continuous professional development programme.
So a provider running both older persons and disability services is subject to two differently worded staffing standards, and the stricter one is the disability side. Almost nobody covers this. Note that the disability regulations specify no NFQ level for the person in charge, unlike the 2025 older-people amendment — the requirement there is an appropriate qualification in health or social care management at an appropriate level, which leaves more judgement and less certainty.
What this means if you are buying training
It does not mean do not train. Competency has to come from somewhere, and a provider that cannot demonstrate competent staff fails Regulation 15 and Theme 7 regardless of what anyone holds on paper.
What it means is that the purchase should be driven by the right obligation. If you hold an HSE home support contract, the two modules are contractually mandatory on a clock and that is a compliance purchase. If you run a designated centre, Level 5 is a competency and retention decision, not a registration requirement — and your real dated legal exposure is the person in charge Level 8 or 9 deadline in March 2028, which no Level 5 course addresses. For what the Level 5 major award actually covers, see our guide to QQI Level 5 Healthcare Support.
And be careful with any provider page that tells you Irish law requires care assistants to hold Level 5. It does not, and a provider that gets that wrong about the regulations is not a safe guide to the rest of them.
This page was last updated:
Learnsignal Education Team
Expert Tutor at Learnsignal
Qualified professional with years of experience helping students advance their professional careers.
View all posts by Learnsignal Education Team


