Regulation 18(2): The Training, Supervision and Appraisal Duty Inside the Staffing Regulation
Regulation 18 is not only a numbers rule. 18(2) requires support, training, professional development, supervision and appraisal, sets no frequency, tests new-staff supervision by demonstrated competence, and obliges employers to enable registered professionals' CPD.
Looking for staffing numbers, skill mix and the enforcement picture? That is covered in our guide to CQC Regulation 18: staffing requirements for care homes. This article covers the regulation's second limb: the duty to train, supervise and appraise the people you have deployed.
Regulation 18 is usually discussed as a numbers regulation. It is not only that. Regulation 18(1) deals with deployment — "sufficient numbers of suitably qualified, competent, skilled and experienced persons must be deployed". Regulation 18(2) is a separate duty about what happens to those people once they are in post, and it is where most of a training function's statutory exposure actually sits.
What Regulation 18(2) requires
Staff employed in a regulated activity must:
- 18(2)(a) — receive "such appropriate support, training, professional development, supervision and appraisal" as is necessary for them to carry out their duties;
- 18(2)(b) — be enabled, where appropriate, to obtain further qualifications relevant to their work;
- 18(2)(c) — where they are health care professionals, social workers or other professionals registered with a regulator, be enabled to show that they continue to meet that regulator's standards.
Five words carry the weight in 18(2)(a): support, training, professional development, supervision and appraisal. They are listed separately because they are separate things. A provider with an excellent mandatory training matrix and no supervision structure has satisfied one of the five.
The frequency nobody sets
There is no prescribed interval anywhere in this duty. CQC's guidance asks for "regular" appraisal, supervision that is "ongoing or periodic", and review of training and development needs at "appropriate intervals".
So the provider sets the frequency and then has to defend it. That is a familiar pattern to anyone who has read regulation 13 of the Management of Health and Safety at Work Regulations 1999, which requires training to be "repeated periodically where appropriate" and equally declines to say how often. In both cases the annual cycle most organisations run is a convention they have chosen, not a standard they have been given — and the question at inspection is whether it is sufficient to keep staff competent, not whether it happened.
The supervision test is an outcome, not a period
One expectation in the guidance is more specific than the rest, and it is the one most often missed: new staff should be supervised until they can demonstrate that they are competent to work unsupervised.
Read that as written. It is not a probation period, a set number of shifts, or a signed induction checklist. It is a competence judgement with an evidential threshold, and it ends when someone decides the person has met it. A provider that releases new staff to lone working on a fixed date regardless of demonstrated competence has substituted a calendar for the test the regulation sets.
The rest of the induction and development expectations follow a logical sequence: an induction programme that prepares staff for their role; assessment of training and development needs at the start of employment with review at appropriate intervals; ongoing or periodic supervision to maintain competence; and monitoring of training completion with prompt action where requirements are not met.
Two kinds of supervision, and most homes run one
The guidance asks for ongoing or periodic supervision to maintain competence — and separately, that providers give professional or clinical supervision to health and social care professionals as their regulator requires.
These are different activities with different purposes. Managerial supervision looks at workload, conduct and performance, and is normally delivered by a line manager. Professional or clinical supervision examines practice itself, is usually delivered by someone in the same discipline, and exists because the regulator expects it. A registered nurse supervised only by a non-clinical home manager is receiving one and not the other.
Most care homes run a managerial supervision cycle and assume it covers both. For unregistered care staff it reasonably does. For registered professionals on the staff it does not, and the gap only becomes visible when the regulator asks the individual to evidence their practice supervision.
The monitoring duty is active, not passive
One expectation is easy to read past: providers must monitor training completion and act quickly where requirements are not met. A compliance dashboard showing 78 per cent completion is not evidence of compliance; it is evidence of a 22 per cent problem that someone is now on notice about. What the regulation asks for is the record of what happened next.
Appraisal, and who is allowed to do it
Appraisal carries its own expectation. Staff should receive regular appraisal of their performance, carried out by a suitably skilled and experienced person, with development needs identified and supported.
That qualifier matters in a sector with high management turnover and wide spans of control. An appraisal conducted by someone without the skill or experience to judge the work is not evidence of compliance, and an appraisal that identifies development needs which are then not supported satisfies the first half of the expectation and fails the second.
Learning disability and autism training
One requirement applies across the whole workforce rather than by role: all staff must be trained in interacting appropriately with people with a learning disability and autistic people. It is not limited to services that specialise in those needs, and it is a common gap in general care home training matrices.
The duty you owe to your registered professionals
Regulation 18(2)(c) is unusual and widely overlooked. Where a staff member is registered with a professional regulator, the employer must enable them to show they continue to meet that regulator's standards — which in practice means enabling their continuing professional development.
So the employer carries a regulatory duty in respect of someone else's professional obligation. A nurse's revalidation or a social worker's CPD is theirs to complete, but a provider that rosters in a way that makes it impossible, or declines to fund or release time for it, is in breach of its own regulation. CQC's guidance puts this plainly: providers must not act in ways that prevent or limit qualification or registration requirements.
What enforcement actually looks like here
This is worth knowing precisely, because it is frequently overstated. CQC cannot prosecute a breach of Regulation 18. It can take regulatory action, and it must refuse registration where a provider cannot demonstrate that it will continue to comply.
That second point is the sharper one commercially. The absence of a prosecution route does not make the duty soft; it relocates the consequence to registration, which is existential rather than financial. Contrast Regulation 19, where the fitness of people employed is tested at the point of recruitment — see our guide to Regulation 19, fit and proper persons employed. Regulation 18(2) governs what happens to them afterwards.
Where the evidence lives
Regulation 17 requires systems to assess, monitor and improve quality and to maintain accurate records, which is the provision under which training and supervision records are actually examined — see our guide to Regulation 17 and good governance. All of these sit in the same instrument, S.I. 2014/2936, whose structure we set out in our guide to the Health and Social Care Act 2008 and the 2014 Regulations.
For the numbers side of Regulation 18, including dependency assessment and skill mix, see our guide to dependency tools and staffing ratios.
Our suggestions
Record the five elements of 18(2)(a) separately. Support, training, professional development, supervision and appraisal are listed as five things, and a system that evidences only training completion answers one fifth of the duty.
Replace fixed supervision periods with a competence sign-off. The guidance asks for supervision until the person demonstrates competence to work unsupervised, so the record should name who decided, on what basis, and when.
And check your rotas against 18(2)(c). If a registered professional cannot complete their regulator's CPD because of how they are scheduled, that is your breach as well as their problem.
There is more on meeting obligations like these in our healthcare compliance and CPD training.
This page was last updated:
Learnsignal Healthcare Education Team
The Learnsignal Healthcare Education Team creates CPD and compliance training content for nurses, allied health professionals, and care providers, drawing on current regulatory guidance from bodies including NMBI and equivalent professional regulators.
View all posts by Learnsignal Healthcare Education Team


